Сектор осетрівництва

Зав. сектором:
Пашко Марина Михайлівна,
телефон - +38(096)312-45-48
e-mail (завідуючої): Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
e-mail (сектора): Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Сектор осетрівництва створений з метою наукового забезпечення розвитку в Україні товарного осетрівництва з використанням новітніх технологій індустріальної аквакультури.

Актуальність роботи сектору зумовлена необхідністю розвитку в Україні сучасних напрямів високоінтенсивної індустріальної аквакультури осетрових риб, зокрема на основі застосування систем комплексної водопідготовки в умовах установок замкнутого водопостачання (УЗВ). На даний час, єдиною можливістю збільшення обсягів виробництва осетрової продукції в Україні є розвиток аквакультури цих риб, завдяки якій створюються умови для одержання товарної продукції вже протягом перших 2–4 років після початку виконання відповідних робіт. Створення широкої мережі осетрових господарств дасть змогу зберегти генофонд осетрових риб та знизити тиск браконьєрства та популяції осетрових риб, що перебувають під загрозою зникнення.

Методики досліджень сектору загальноприйняті в рибництві, іхтіології, гідрохімії та гідробіології.

Основні напрями діяльності сектору:

  1. вивчення особливостей формування продуктивних показників культивованих видів осетрових риб у процесі відтворення та вирощування в аквакультурі;
  2. удосконалення технологій штучного відтворення осетрових риб з використанням рибницьких УЗВ;
  3. розроблення і впровадження нових ресурсоощадних технологій вирощування молоді та товарної продукції осетрових риб;
  4. удосконалення методичних підходів до визначення біологічних показників різновікових груп осетрових риб;
  5. розроблення нових способів підвищення рівня виживання молоді осетрових риб у період підрощування до життєстійких стадій у контрольованих умовах рибних господарств індустріального типу;
  6. вивчення фізіолого-біохімічних показників живлення осетрових риб у процесі удосконалення способів їх годівлі на етапі вирощування личинок;
  7. розроблення окремих технологічних елементів переробки осетрової продукції, зокрема ікряно-товарного виробництва.

Пропозиції послуг фізичним та юридичним особам:

  • розроблення науково-біологічних обґрунтувань;
  • розроблення технологічних схем відтворення та вирощування осетрових риб відповідно до умов окремих господарств та напрямів аквакультури;
  • розроблення селекційних програм для суб’єктів селекційної справи в осетрівництві;
  • забезпечення наукового супроводу щодо створення ремонтно-маточних стад осетрових риб;
  • надання консультативних послуг.