Кроки по вирішенню проблеми пов’язану з Водяним Горіхом на Київському водосховищі

.

Експерти, науковці та громадськість за ініціативи Асоціації рибалок України та Асоціації рибодобувних підприємств Київського водосховища зібралися, щоб вирішити проблему Водяного Горіха на.
За словами експертів, 20 км квадратних Київського водосховища заросло чилімом. За останні кілька років неконтрольовані розростання чиліму зменшили рибопродуктивність водосховища на 35-40%.

05 300Існуючі зарості чиліму призводять до зменшення рибопродуктивності у середньому на 400 тонн щорічно. Така ситуація спричинена тим, що чилім сповільнює розвиток фітопланктона і створює під собою «мертву» воду – там не живуть біоресурси та немає кисню. В деяких країнах навчились застосовувати насіння водяного горіха в харчову та фармацевтичну промисловість. Використання природних ресурсів, занесених до Червоної книги України, можливе для проведення науково-дослідних робіт і з метою селекційної роботи. Для цього, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України має доопрацювати наявне науково-біологічне обґрунтування. До таких висновків дійшли учасники круглого столу щодо питань чиліму, який відбувся 26 вересня у приміщенні Держрибагентства.

В зустрічі взяли участь заступник Голови Держрибагентства Андрій Кравченко, начальник Управління організації рибальства, аквакультури та наукового забезпечення галузі Держрибагентства Андрій Чуклін, директор Департаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України Михайло Томахін, депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, доктор біологічних наук Інституту рибного господарства Ігор Бузевич, Голова Громадської ради Держрибагентства Віктор Скарлат, Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, а також представники Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного, Інституту гідробіології Національної академії наук України, Департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації, Департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації, Асоціації рибалок промисловиків Київського водосховища та Відділу іхтіології Київського рибоохоронного патруля.

06 300Після отримання науково-біологічного обґрунтування від Інституту рибного господарства, Інститутом ботаніки ім. М.Г. Холодного та Інститутом гідробіології Національної академії наук України буде надано експертні висновки щодо ситуації з чилімом та фінальні рекомендації по вирішенню проблеми.

- Рибальська громадськість б’є тривогу. Вона звернула увагу на гостроту цієї проблеми і закликає негайно розробити план меліоративних заходів щоб проріджувати зарості Водяного горіха – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Якщо у чиновників є час, то у наших водойм його немає. Необхідно в рамках Програми цивілізованого водо господарювання на наших водоймах знайти ефективне і комплексне рішення даної проблеми. Адже Водяний Горіх загрожує всьому Дніпровському каскаду, просто Київське водосховище на даний момент є, в порівнянні з іншими, більш наочним прикладом шкоди, що наносить цей реліктовий, колючий загарбник. Ми не говоримо про повне знищення цієї реліктової рослини, ні, але наполягаємо на комплексі мір по проріджуванню заростей Водяного Горіха. Не може на водосховище одна рослина домінувати та пагубна вливати на розвиток усієї іхтіофауни водойми

07 300На заході було внесені пропозиції до Міністерства екології та природних ресурсів України про опрацювання питання проведення робіт по вилучення водяного горіха на мілководдя водосховищ, особливо Київському, відповідно до статті 22 Закону України «Про рослинний світ» (задля регулювання поширення і чисельності окремих видів дикорослих рослин з метою охорони здоров'я населення, запобігання захворюванню тварин та заподіянню збитків рослинному світу, господарюючим суб'єктам можуть здійснюватися заходи, спрямовані на регулювання поширення і чисельності окремих видів дикорослих рослин (отруйних, наркотиковмісних, карантинних тощо). З метою регулювання чисельності водяного горіха пропонується провести меліоративний або селективний викос водяного горіха і подальше його перероблення для потреб народного господарства.

Також було запропоновано внесення відповідних змін до Закону України «Про Червону книгу України» в частині вилучення водяного горіха з Червоної книги.

10 300Депутат Київської облради Андрій Пещерін повідомив, що у Київській обласній раді створена тимчасова комісія з питань вивчення та розвитку рибогосподарського комплексу Київської області. Одним із завдань комісії є питання водяного горіха. Комісія має на меті напрацювати та затвердити програму розвитку рибогосподарського комплексу Київщини з метою покращення екологічної ситуації на водних об’єктах області, а також розвитку рибного господарства в регіоні.