В 2018-му році в Україні з’явиться електронний Сертифікат Походження риби

.

Вивести рибну галузь «з тіні» та унеможливити реалізацію браконьєрської риби в Україні допоможе запровадження обов’язкового Сертифіката Походження риби та системи моніторингу вилову риби. Держрибагентство та експерти розпочали роботу над ними у лютому 2017 року, запровадити на практиці їх планують вже наступного року.

ribalkiЗа даними галузевих асоціацій та експертів в 2015 році незаконний вилов риби по кількості впритул наблизився до легального вилову у 74 тис. тонн. Запровадження нової системи підтвердження законності походження риби та відповідного сертифікату мінімізує незаконний браконьєрський вилов, унеможливить реалізацію нелегальної риби, захищатиме інтереси національних виробників.

«Сертифікат матиме виключно електронну форму, кожній партії риби присвоюватиметься власний унікальний номер. Представники державного органу, і звичайні споживачі зможуть зайти на спеціальний електронний портал та отримати інформацію про походження риби», - повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Сертифікат супроводжуватиме рибу з моменту вилову до місця її реалізації, міститиме інформацію щодо суб’єкта господарської діяльності, назви водойми, де було здійснено лов, дати вилову, кількості виловленої риби тощо.

«Планується, що система буде максимально автоматизована, без людського фактору та пов’язаних з ним корупційних ризиків. Наше завдання – детінізація галузі через використання інструментів прозорих для суспільства і простих для підприємців», - зауважив Ковалів.

В рамках підготовки концепції та законодавчої бази задля впровадження сертифікату походження риби та системи моніторингу вилову Держрибагентство звернулося за допомогою до Офісу підтримки реформ «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні».

Костянтин Дем’яненко, експерт Офісу підтримки реформ, відзначив, що завдання налагодити систему моніторингу вилову риби і її походження для комерційних операцій на внутрішньому ринку та для експорту також передбачено для України Угодою про Асоціацію з Європейським Союзом. Це стосується, як промислового вилову риби, так і вилову аквакультури.

За його словами сьогодні в Україні не існує жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби чи конкретного взятого екземпляру, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами. Тому до продажу, особливо на ринках та в точках стихійного продажу, попадає браконьєрська риба.

«В ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів у комерційних операціях. Це важлива складова боротьби з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством. Законодавчо вона регулюється як на національному рівні, так і регламентними документами No 1005/2008 (ЕС), No 1224/2009 на рівні ЄС, що імплементовані в національне законодавство всіх країн-членів», - зауважив Дем’яненко.

Розробляючи правила моніторингу вилову та сертифікації для України експерти врахують досвід Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії, а також директиви Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор'ї (GFCM).


Нарешті громадськість почули!

Досить кричати «SOS»! Давайте почнемо робити!

Сертифікація походження риби повинна зупинити браконьєрство в Україні – Асоціація рибалок України

Введення Сертифікату Походження риби як документу сурової звітності який буде відповідати за легальність походження риби чи рибної продукції одна із складових плану по боротьбі з браконьєрством на вітчизняних водоймах вважає голова «Асоціації рибалок України» Олександр Чистяков.

За його словами, потрібно зробити так, щоб без Сертифікату Походження риби в Україні не можна було жодного «хвоста» продати. Це повинно вивести з тіні увесь об’єм необлікованої виловленої промисловиками риби, також вирощеної рибовиростними господарствами, та стане «заслоном» при ввезені в нашу країну неякісної рибної імпортної продукції незрозумілого походження. Сертифікат Походження риби повинен дуже серйозно вдарити по збуту незаконно виловленої риби. Не буде збуту – у браконьєрства не буде фінансового підґрунтя вбивати наші водойми. Займатися браконьєрством втратить сенс!

Але Сертифікат не є самоціллю. Він знаходиться на верхівки піраміди з необхідний дій щоб подолати в країні браконьєрство. Для того щоб він запрацював в повній мірі треба його підкріпити законодавчо. В першу чергу на законодавчому рівні треба зробити більш жорстке покарання та багаторазово збільшити штрафи за торгівлю незаконно виловленої рибою. Ми про це говорим сім років поспіль. Нарешті громадськість почули!

Голова Асоціації зауважив, що браконьєрством у нас в країні займаються з різних причин , але основними звичайно є: це соціальний фактор, який дуже злободенний для жителів прибережних сіл, які не дивлячись на те, що є можливість оформити досить таки прості документи, отримати ліцензію, квоти і офіційно зайнятися промислом, все таки продовжують виходити на воду не офіційно, часом в негоду ризикуючи власним життям. Дідок з маленькою сіточкою або топтухой який вирішив зловити три карася на обід внучці - порушник, але не браконьєр. Для водойм страшні моторизовані бригади браконьєрів з багатокілометровими мережами, які займаються мало не промисловим виловом риби. Де починаються гроші, там закінчуються всі моральні та етичні гальма. Ці бригади діють часто під заступництвом якихось чиновників випалює річки як напалмом. Ось до них і до їх покровителів повинні застосовуватися найжорсткіші покарання. Так само необхідно вводити біль ш жорстку відповідальність за незаконний вилов риби промисловиками. Рибалки - професіонали, яким держава видала ліцензії на право вилову, якщо йдуть на порушення, то роблять це свідомо. Тому і карати підготовлених людей, необхідно суворо.

Україна поцілована Богом, в нас 73 тис. річок, 20 тис. озер, 1100 водосховищ, більше 400 тис ставків, два моря. А охороняють всі ці водні простори 980 співробітників рибоохорони. Багато це чи мало? Не можливо ефективно захищати наші водойми таким малим штатом, та ще який і мізерно фінансується. Застарілі катери, машини рибінспекторів поступаються швидкісним імпортним човнам браконьєрів. Через постійну нестачу коштів дуже повільно в регіонах оновлюється техніка в рибоохороні. Місцеві ради на балансі у яких знаходяться водойми не поспішають брати участь у допомозі рибоохороні, а так само у відновленні водойм. – говорить Олександр Чистяков - Не чув, щоб облради випустили в свої водойми хоча б кілька кілограм аборигенної риби. Природоохоронна у нас фінансується за "залишковим " принципом. Чиновники приходящі на посаду короткочасно хочуть «все і сьогодні», а щось робити заради матері природи не хоче ніхто.

Звичайно, не останню роль у тому, що браконьєр почав відчувати себе вільготно на наших водоймах грає дуже м'яке законодавство і повна невіра у невідворотності покарання за скоєний злочин – вважають в Асоціації - Ті штрафи за вбивство наших річок нікого не лякають і швидше насмішка, ніж реальне покарання за ту шкоду, що наноситься природі. Фактично не застосовується кримінальне покарання за скоєні злісні злочини із застосуванням електроструму, вибухонебезпечних або отруйних речовин, які несуть масову загибель всього живого в водоймах. Як що б за такі варварства перед природою давали конкретний термін, можливо багатьох це примусило б замислитися. Мізерні штрафи за браконьєрство не в змозі його зменшити, а тим більше зупинити

― У першу чергу необхідно зробити браконьєрство економічно невигідним, - сказав Олександр Чистяков. - Потрібно піднімати штрафи і посилювати покарання за вбивство природи "до небес". Щоб браконьєр знав: хочеш взяти в руки сіті ― готуйся продати "хату", щоб виплатити штрафи і компенсацію за завдані збитки. Хочеш взяти в руки електровудку - "суши сухарі", адже за масове вбивство риби однозначно повинне бути кримінальне покарання.

Також голова Асоціації рибалок України наголосив, що потрібно багаторазово підняти штрафи за реалізацію нелегально виловленої риби та продаж незаконних знарядь лову.

― Необхідно вибити фінансовий фундамент з під браконьєрства, посиливши покарання за торгівлю незаконно виловленою рибою та забороненими знаряддями лову - додав Олександр Чистяков - З браконьєрством потрібно боротися всім світом! Це наші водойми! І нам на них наводити порядок! Не прилетить блакитний вертоліт з чарівником і не вирішить відразу всі проблеми. Ми всі повинні зрозуміти, що несемо відповідальність за свої річки. І тому якщо ви побачили правопорушення на водоймах, негайно повідомляйте про це на телефони "Гарячої Лінії" природоохоронних або правоохоронних служб. Розумію, що зараз ці "телефони" працюють через пень колоду, слабо реагуючи на дзвінки. Але це тому що дзвінки поодинокі. Якщо буде шквал повідомлень, це змусить чиновників від природоохорони на них реагувати і сумлінно виконувати свої обов'язки. Дуже важливий громадський контроль за водоймами і над роботою природоохоронних структур.

Тільки всі разом ми зможемо перемогти зло браконьєрства!