Лабораторія кормів і годівлі риб

Зав. лабораторії:
Дерень Ольга Володимирівна,
моб.: +38(068)216-89-21
e-mail (завідуючого): Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Метою роботи лабораторії є пошук шляхів та засобів підвищення показників рибопродуктивності рибогосподарських водойм за рахунок годівлі, оптимізація всіх ланок годівлі риб, раціоналізація застосування штучних і природних кормів в аквакультурі, створення економічно вигідних комбікормів та преміксів.
Актуальність роботи лабораторії зумовлена тим, що на сьогодні левова частка собівартості продукції аквакультури припадає саме на корми. Тому гострим питанням є вирішення проблем підвищення коефіцієнта корисної дії штучних кормів, раціональної годівлі різних видів риб, заміни дорогих компонентів комбікормів на дешевші нетрадиційні.
Методи роботи лабораторії передбачають використання біохімічних, фізіологічних та гістологічних досліджень, проведення виробничих перевірок створених продуктів та впровадження їх у виробництво. Експериментальні дослідження проводяться лабораторією в лабораторних і польових умовах з використання потужностей дослідних станцій і господарства Інституту.
Основні напрями діяльності лабораторії:
- розроблення і вдосконалення схем нормованої годівлі риб;
- оцінка енергетичної поживності кормів і раціонів;
- визначення потреби різновікових груп риб різних видів, в залежності від їх фізіологічного стану, в поживних речовинах;
- вивчення впливу окремих компонентів кормів на рибницькі та біохімічні показники організму різновікових груп риб різних видів;
- створення нових та вдосконалення існуючих систем і способів годівлі риб;
- розроблення і виробнича перевірка експериментальних кормосумішей та рецептів комбікормів;
- вивчення складу і поживності штучних та природних кормів;
- збагачення кормів росто- та імуностимулювальний речовинами;
- оптимізація годівлі і кормовиробництва.
Пропозиції послуг фізичним та юридичним особам:
- розроблення оптимальних раціонів та схем нормування годівлі для різних видів риб в залежності від типу господарства і використовуваних кормових компонентів;
- встановлення норм введення до складу основного раціону нових для рибництва збалансованих комбікормів та нетрадиційних кормових культур;
- визначення перетравності і поживності кормів та кормових добавок, оцінка їх впливу на фізіолого-біохімічні показники організму різних видів риб;
- здійснення виробничої перевірки нових видів комбікормової продукції та обрахунок економічної складової їх використання;
- розроблення та затвердження нормативних документів, відповідно до результатів виробничої перевірки.