Науковці інституту взяли участь у презентації Реформи рибного господарства України

.

23 квітня 2024 року науковці Інституту рибного господарства НААН, у тому числі завідуючі лабораторій (Наталія Матвієнко, Марія Симон, Ольга Дерень), представники Ради молодих вчених (Роман Конопельський, Ольга Краснопольська) та аспіранти (Юрій Онищук, Андрій Деренько) взяли участь у презентації реформи рибного господарства України.

Організаторами заходу були — Міністерство аграрної політики та продовольства України (https://minagro.gov.ua/) разом з Державним агентством України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих прогр (https://darg.gov.ua/) та Офісом ефективного регулювання BRDO (https://brdo.com.ua/en/).

Презентація реформи відбулась у межах Проєкту «Підтримка цифрової трансформації» DTA — п’ятирічної (2023–2028 рр.) програми з бюджетом у $150 мільйонів, спрямованої на розширення цифрових можливостей України та створення стійких екосистем для безпечного та успішного майбутнього. Проєкт фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID (https://www.usaid.gov/) та Програмою допомоги з міжнародного розвитку від уряду Великої Британії UK Dev (https://www.gov.uk).

Одним з ключових елементів реформи галузі є цифровізація, початок якої було покладено ухваленням Закону № 2989-IX. Документ остаточно закріпив електронні аукціони на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах. Конкурентний продаж договорів гарантує кожному бізнесу рівний доступ до спільного природного ресурсу. Таким чином галузь демонополізується, а ринок – виходить з тіні.

Завданнями реформи є:

  • спростити ведення риболовного бізнесу, для чого необхідно мінімізувати контакти підприємців з держорганами та запровадити сучасні цифрові сервіси;
  • демонополізувати галузь, створити на ринку здорові конкурентні умови діяльності та інструменти для залучення інвестицій;
  • імплементувати законодавчі вимоги ЄС, що сприятиме євроінтеграції України та відкриє для нашого бізнесу європейські ринки.

Окрім того, одним з основних завдань реформи, на думку Олексія Дороганя, виконавчого директор BRDO є: «Забезпечити 100% простежуваності водних біоресурсів. Серед ключових принципів — нульова толерантність до корупції в галузі та створення прозорих умов для доступу МСБ до природних ресурсів. Наша команда розробила законопроєкти, що забезпечать простежуваність продукції, а також багаторічне планування управлінням галуззю рибного господарства, збір та узагальнення даних про показники реалізації рибогосподарської діяльності, розвиток наукової діяльності у секторі та імплементацію актів законодавства Європейського Союзу. Їх ухвалення сприятиме розвитку галузі та відкриє українським виробникам іноземні ринки».

Спікерами були: Віталій Головня (заступник Міністра аграрної політики та продовольства України), Ігор Клименок (т.в.о. Голови Держрибагентства), Данило Молчанов (Керівника Проєкту USAID / UK Dev «Підтримка цифрової трансформації»), Олексій Дорогань (виконавчий директор BRDO), Ірина Грузинська (голова продовольчого відділу BRDO) та інші.

Під час презентації були надані відповіді на питання:

  • Як зробити галузь прибутковою?
  • Чому держава бореться з незаконним, непідзвітним та неконтрольованим рибальством?
  • Навіщо галузі цифровізація — платформа еРиба, електронні аукціони та GPS-трекінг риболовних суден?
  • Як далі планується виводити ринок української риби з тіні?

Запис онлайн-трансляції презентації реформи ▶️ https://fb.watch/rDitoqpYTm/