Президент підписав закон про ратифікацію угоди між Україною та ЄІБ, що передбачає фінансування рибництва

.

13 жовтня 2016 р. Президент підписав Закон (№1530-VIII) «Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком», яка спрямована на підтримку аграрного сектора, зокрема, окремим напрямом в ній виділено фінансування підприємців аквакультури та рибного господарства.

В цілому угода передбачає можливість залучити 400 млн євро на 12 років з 4-річним пільговим періодом. Відповідні кошти планується спрямувати на модернізацію рибного господарства і аквакультури в Україні та реалізацію проектів у сфері вирощування зернових та олійних культур.

«Вкотре хочу наголосити на важливості таких угод із ЄС. Вони є підтвердженням того, що європейський вибір України незмінний. Гроші, які надає ЄІБ у вигляді кредиту мусимо витратити ефективно, як щабель для ривка вгору», - зазначив Тарас Кутовий.

На його думку, важливим є той факт, що кредит в цілому допоможе акумулювати на розвиток АПК суму в 800 млн євро, оскільки гроші ЄІБ у позиках можуть складати до 50%, іншу ж частину на видатки конкурсних проектів повинні покривати або банки-учасники програми кредитування, або самі позичальники.

«Ці кошти, які стануть додатковим стимулом для розвитку галузі ми плануємо залучити на модернізацію рибного господарства, аквакультури, на реалізацію проектів щодо вирощування зернових та олійних культур. Ми даємо зрозуміти аграріям, що знаємо про проблеми сектору і готові подати руку там, де це потрібно», - сказав Міністр.

За його словами, пріоритетом роботи Мінагрополітики залишається допомога малим та середнім фермерам у пошуках капіталу для покращення умов виробництва продукції з доданою вартістю та пошук шляхів диверсифікації експортних напрямків якісної української продукції по всьому світу.

Зазначимо, що уся програма угоди з Європейським інвестиційним банком розрахована на 12 років, 4 з яких будуть для позичальників пільговими.

Посилання: http://darg.gov.ua/_prezident_pidpisav_zakon_pro_0_0_0_3040_1.html